Wanneer is een gekochte woning echt van jou?

Je hebt een huis gevonden dat je graag wilt kopen en kan niet wachten om het proces in gang te zetten.  Maar hoe gaat het kopen van een huis nu precies in zijn werk? Van het uitbrengen van je eerste bod tot het moment dat je de sleutel in handen hebt, doorloop je verschillende stappen. We nemen het koopproces met je door, zodat je weet wat je te wachten staat.

1. Bieden en akkoord door verkoper
Heb je een huis gevonden dat aan je woonwensen voldoet? En heb je eventueel een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Nu begint het biedproces. Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kunt zelf een bod uitbrengen, maar ook een aankoopmakelaar inschakelen die namens jou onderhandelt. In deze markt is het vaak nodig om direct je beste bod neer te leggen. Ongeacht de manier waarop, het proces kan zowel mondeling als schriftelijk verlopen. Zodra er een akkoord is over de prijs, leg je de basis voor de volgende stap: de voorlopige koopovereenkomst.

2. Tekenen voorlopig koopcontract
De afspraken die je mondeling of via een schriftelijk bod hebt gemaakt, worden vastgelegd in een voorlopig koopcontract . Hoewel 'voorlopig' misschien vrijblijvend klinkt, is dit een belangrijke stap in het koopproces. Deze overeenkomst bevat namelijk alle details van de koop, waaronder de prijs, de opleveringsdatum en eventuele ontbindende voorwaarden.

Een standaard onderdeel van deze fase is de bedenktijd van drie dagen. Tijdens deze periode kun je zonder opgaaf van reden van de koop afzien. Dit geeft je de kans om nog eens goed na te denken of je de koop echt wilt doorzetten. Mocht je besluiten de koop te ontbinden, zorg dan dat dit schriftelijk gebeurt om latere discussies te voorkomen. De genoemde bedenktijd is overigens niet altijd precies drie dagen.

Ontbindende voorwaarden voor de veiligheid
De koop kan ook ontbonden worden als je een beroep doet op een van de ontbindende voorwaarden die in het voorlopig koopcontract zijn opgenomen. Een gebruikelijke voorwaarde is het niet rond kunnen krijgen van een hypotheek. Hierbij moet je wel kunnen aantonen dat je het wel echt geprobeerd hebt.

Andere ontbindende voorwaarden kunnen betrekking hebben op de bouwkundige staat van het huis. Deze voorwaarden bieden je een vorm van bescherming en zorgen ervoor dat je niet vastzit aan de koop wanneer belangrijke zaken niet in orde zijn.

3. Na overdracht bij de notaris eigenaar
Als het voorlopig koopcontract is getekend, de bedenktijd is verstreken en je hypotheek geregeld is, wordt het tijd voor de laatste stap. Ofwel de overdracht bij de notaris. Pas als dit een feit is, mag jij je officieel eigenaar van de woning noemen.

Bij de notaris vindt een laatste controle plaats van alle relevante documenten. Ook de hypotheekakte wordt hier geregeld. Nadat alle controles zijn uitgevoerd en de aktes zijn getekend, vindt de daadwerkelijke overdracht plaats. Het geld wordt overgemaakt naar de verkoper, en je ontvangt het eigendomsbewijs van je nieuwe bezit.

Als je goed op de hoogte bent van de stappen in het koopproces, kun je veel voorkomende valkuilen vermijden. Bovendien weet je op welk moment de champagne echt ontkurkt kan worden. Op jouw nieuwe stap als woningeigenaar!

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Novada Vast en Zekerheid maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie